Kalendář pro Klokánek je nafocený, snad dětem pomůže

11.08.2015 20:19

Most,Teplice - Dvě místnosti v areálu mosteckého autodromu, konkrétně v zázemí polygonu, se změnily ve výstavní galerii. Konala se tam vernisáž fotografií z nového charitativního kalendáře. Na snímcích jsou zvěčněny známé osobnosti ze severu Čech s dětmi z Klokánků. Tato zařízení se dostala do tíživé finanční situace. Výtěžek z prodeje kalendáře poputuje na konto tří Klokánků z Ústeckého kraje. Výstava fotografií potrvá do pátku.

Na jednom ze snímků je Lucie Šlégr, modelka, Miss České republiky2005 a manželka Jiřího Šlégra. Stala se také patronkou kalendáře.            

Na jednom ze snímků je Lucie Šlégr, modelka, Miss České republiky2005 a manželka Jiřího Šlégra. Stala se také patronkou kalendáře.Autor: DENÍK/Monika Gordíková

Kalendář vznikal bezmála rok, s focením se začalo loni v říjnu. Iniciátorkou jeho vzniku je Renáta Vítová z Bíliny, dobrovolná pracovnice Fondu ohrožených dětí, pod který Klokánky spadají. "Pracuji jako kuchařka v mateřské školce, tak jsem například oslovila maminky a udělala sbírku oblečení. Zároveň jsem ale přemýšlela, jak Klokánku přinést větší obnos. A napadl mě kalendář," říká Renáta Vítová.

Důležitou "spojku" našla v Lucii Šlégr. Ta začala spolu s manželem Jiřím, výraznou osobností litvínovského a českého hokeje, shánět a oslovovat známé osobnosti. "Chtěli jsme s Jirkou, aby to mělo co největší zvučnost," podotýká Lucie Šlégr, jež se stala patronkou kalendáře.

Kdo se fotil?
Zpěvák a frontman kapely Kabát Josef Vojtek, modelka Veronika Kašáková, zpěvačka Olga Lounová, modelka a Miss České republiky 2005 Lucie Šlégr, Miss sympatie 2002 Lenka Kocmanová Taussigová, majitelka divadla pro děti Michaela Marková, plavkyně Simona Baumrtová, biatlonistka Gabriela Soukalová, zpěvák Kamil Střihavka, bývalý hokejista Jiří Šlégr, zpěvák David Deyl a bývalý fotbalista Pavel Verbíř.

Na snímcích, jejichž autorkou je fotografka Lenka Seďová, je s dětmi vedle manželů Šlégrových například také rocker Josef Vojtek, biatlonistka Gabriela Soukalová nebo plavkyně Simona Baumrtová. "Vedle jména osobnosti je vždy napsáno, čím chtěla v dětství být. Na to jsme se ptali i dětí. Jeden chlapeček nám řekl, že by chtěl být vodníkem, tak jsme toho využili a fotografovali ho se Simonou Baumrtovou," vysvětluje Renáta Vítová s tím, že děti bylo potřeba na focení postupně připravit. "Vzhledem k tomu, co prožily, ať už to bylo zneužívání či jiná forma týrání, není jednoduché, aby se k někomu jen tak přiblížily. Musely mít u sebe své tety z Klokánku." Děti jsou z Klokánků v Dubí, Teplicích a Ústí nad Labem. Výtěžek z prodeje poputuje právě k těmto zařízením.

Křest kalendáře se uskuteční 26. září v pražské Lucerně. Poté začne jeho prodej. Cena bude činit 350 korun. Zároveň si mohou například firmy kupovat práva na jednotlivé fotografie za 20 tisíc. První organizací, která tak učinila, byl autodrom, proto se vernisáž konala v jeho prostorách. "Koupili jsme fotografii Kamila Střihavky, který se s dětmi fotil přímo tady," říká mluvčí autodromu Lada Laiblová. Unipetrol si pořídil snímek Jiřího Šlégra.
Veřejnost si může fotografie na polygonu zdarma prohlédnout do tohoto pátku.

Klokánky jsou zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. V současné době je tíží špatná finanční situace. Některým z nich hrozí zánik.

                    11.8.2015                
     

Autor: Monika Gordíková